film pre-premiere

a debut short experimental film MOUNTAIN by MOON

Tuesday, February 12th 2019 /Hall Müller – Europa Cinema, address: Varšavska 3, Zagreb / starting from 6:00 TILL 6:35 pm / by invitation only

Projekcija filma “Mountain” (Planina) MOON Martine Zelenika

Dvorana Müller – Kino Europa, adresa: Varšavska 3, Zagreb | utorak 12.02.2019. | s početkom u 18:00 do 18:35 h | ulaz uz pozivnice

“Mountain”(Planina) je debitantski kratki eksperimentalni film interdisciplinarne umjetnice MOON Martine Zelenika, koji metaforički prikazuje dušu planine. Ženski lik u filmu, ujedno i autorica filma, utjelovljuje njezinu dušu. Film je uprizoren kadrovima Velebita, najprostranije planine u Hrvatskoj koju prate mnogobrojne legende, a među kojima je napoznatija legenda o mističnom biću na tom području, zvana Vila Velebita. Audiovizualni elementi u filmu naglašavaju šire shvaćanje zemljine prirodne formacije kao i njezine neraskidive veze s čovjekom. Film je inspiriran eko-filozofijom s kojom se želi utjecati na ljudsku svijest za očuvanjem planete Zemlje, ali iz jedne drugačije perspektive- sa empatijom i suosjećanjem. 

Film je nastao 2019. u produkciji Zebra- kreativna mreža, financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra – HAVC. 

U ugodnoj atmosferi dvorane Müller, autorica MOON Martina Zelenika upoznat će publiku sa idejom filma, nakon čega slijedi filmska projekcija od 10 minuta i 51 sekunde.

*

Izdvojeno iz pisanog osvrta >Evokacije moći života i stvaranja: “Mountain” MOON Martine Zelenika< autora Chris-a Meigh-Andrews, britanskog video umjetnika, video povjesničara i pisca;

Lijep i uznemirujući novi film”Mountain” (Planina) hrvatske umjetnice MOON Martine Zelenika otvara se sazapanjujućom snimkom noćnog neba- beskrajno prostranstvo iznad stjenovitih obala stijena na vrhovima Velebita, najprostranije planine Hrvatske. Filmska redateljica nudi nam ovaj bezvremenski, meditativni slijed kao poziv na pauzu i razmišljanje; s fokusom na temeljnu poruku filma. Zelenika smatra film audiovizualnom poezijom, pokušavajući stvoriti spoj tradicionalnog filmskog pripovijedanja i izvedbe s paletom digitalnih tehnika, spajanjem utjecajnih aspekta europske kulture s onima u Japanu. Ta se senzibilnost očituje u njezinoj uzbudljivoj primjeni Kinbaku-a (umjetničkog japanskog vezanja), koja daje filmu erotski naboj, i na način na koji se oslanja na slikovito izlaganje i plesne tehnike Butoha (plesa tame), u njenoj izvedbi. Prekrasno fotografirani, sa snažnim i detaljnim krupnim planovima, proizvedeni u visokoj vrijednosti; film je impresivno sastavljen i tempiran, popraćen snažnim zvučnim dizajnom.

Razvijena iz kazališnog performansa, “Mountain” (Planina) je prvi film MOON Martine Zelenika, nakon što je otkrila i upotrijebila moć i sposobnost medija za izravan emocionalni utjecaj, ona je pokazala osobitu sposobnost da ga iskoristi, stvarajući djelo koje je i evokativno i snažno u svojoj poruci, i izravnom pozivu. Po dokazu ovog impresivnog debija, nesumnjivo će biti još toga.

*

Martina Zelenika umjetničkog imena MOON,  interdisciplinarna umjetnica koja pripada mlađoj generaciji suvremenih i novomedijskih umjetnika. Odlikuje se jedinstvenim umjetničkim izrazom u kojima uočavamo nove postupke u ispitivanju današnjeg suvremenog društva. MOON kombinira najnovije digitalne tehnologije zajedno sa analognim medijem, kojima utjelovljuje duhovnu dimenziju kozmologije i ekofilozofiju. U realizacji svojih projekata Martina se koristi znanstvenim analizama i istraživačkim pristupom. Dekonstruiranjem zvuka i metajezika, umjetnica ispituje suvremeni komunikacijski prostor i time nas izaziva da dublje zaronimo u naš vlastiti osjećaj zajedništva i pronađemo blaženo spokojstvo univerzalnog jedinstva. Diplomirala je 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na umjetničkom odsjeku grafičkih tehnika, a magistrirala Video-Nove medije 2006. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani. Dobitnica je nekoliko značajnih stipendija i nagrada, boravila je nanekoliko inozemnih rezidencija, izlaže u zemlji i inozemstvu. Umjetnica MOON je predstavnik novog smjera suvremene i novo-medijske umjetničke scene u Hrvatskoj.

www.martinazelenika.com

Visual design © MOON, 2019


Share